Lejre Museum
Vikingebyen Lejre er måske mest kendt for sin store udendørs udstilling ”Sagnlandet Lejre”, hvor man kan få en smagsprøve på vikingelivet ved at fodre vildsvin eller bage fladbrød over bålet. Men ikke så langt fra sagnlandet ligger Lejre Museum i en idyllisk lille hvid gård. Den lille perle af et museum rummer – trods sit traditionelle udseende – et væld af moderne, interaktive installationer.
Stouenborg var rådgivere og totalleverandør på alt lys, lyd og AV til museets nye permanente udstilling ”Sagnkongernes Lejre”, som blev indviet i 2016. Udstillingen illustrerer Lejres storhedstid i årene 500-1000 gennem forskellige arkæologiske fund og fortællinger fra æraen, og med hjælp fra lidt moderne teknologi gør den historien lige så levende som de vikinger, der passer vildsvinene og bålene i sagnlandet ved siden af.
Udstillingen er delt op i tre dele, hvor publikum gradvist bliver ført længere og længere ind i historien. Alt sammen er naturligvis interaktivt, og man kan bl.a. oversætte runerne fra stentavler, ved at lægge tavlen på et lille bord, som projicerer oversættelsen på en tilhørende skærm. Udover de forskellige installationer gjorde Stouenborg meget ud af at skabe en stemningsmættet atmosfære, f.eks. gennem lydkulisserne med afdæmpet baggrundsstøj som vind og diverse smålyde, så man som publikum aldrig føler sig alene i udstillingen. Også lyssætningen spillede en stor rolle, fordi designet skulle kunne tage højde for den gamle bygning og den lave loftshøjde.
Med sit miks af information og ægte arkæologiske fund formår museet at plukke en lille del af Danmarkshistorien ud og sætte sit publikum grundigt og engageret ind i Lejres fortid som vikingecentrum.
Du kan også læse om vores projekt vi lavede for Carl Nielsen museet.